Obsah stránky
Pečení v obecní peci - informace
Lenorské pečení chleba
„Chléb je práce, práce je chléb, chléb je život“
Jediná dochovaná samostatně stojící pec v Lenoře, byla postavena v roce 1837 a původně sloužila pro pečení chleba pro více rodin, které si nemohly dovolit mít a provozovat pec vlastní. Dnes je pec kulturní památkou a je opět pravidelně využívána k potěšení všech, kdo mají rádi tradice a poctivý chléb.
Pec je od brzkého rána roztápěna dřevem a po dosažení požadované teploty je vymetena od popela. V rozehřáté peci pečeme tradičním způsobem chléb, pšenično-žitný, bez konzervačních přípravků, zadělávaný podle více než sto let staré receptury, zvané „celý kvas“. To znamená, že do kvasu se dává všechna voda najednou a později, při zadělávání těsta, se již žádná voda nepřidává. Kromě chleba pečeme i housky, česnekové placky a dalamánky.
Ve významných časech roku zařazujeme i pečení svátečního pečiva. O Velikonocích pečeme beránky a mazance, na Vánoce zase vánočky. Díky oblíbenému pečení v „obecní“ peci jsou v Lenoře již řadu let pořádány letní Slavnosti chleba, v letošním roce 20. 7. 2024.
Ukázkové pečení pro veřejnost se koná obvykle poslední sobotu v měsíci od dubna do prosince. Čerstvé pečivo vydáváme k ochutnání v čase od 10 do 14 hodin.
Pořádáme i ukázkové pečení pro skupiny návštěvníků ve speciálním čase, například pro školy.
Kdo chleba v Lenoře peče?
Velká Lóže pecařská Lenora z. s. – Tým pekařů pod vedením Miroslava Kutláka, Hana Trojáková a Hana Chrapanová
Kontakt:
Miroslav Kutlák, předseda spolku, pekař
tel.: +420 777 662 713
email: pec@lenora.cz
web: lenora.cz